Hoe mediation kan helpen bij het oplossen van conflicten op de werkplek

Hoe mediation kan helpen bij het oplossen van conflicten op de werkplek
Auteur: admin - 17 april 2023 Hoe mediation kan helpen bij het oplossen van conflicten op de werkplek van mediatorkaart.nl

Hoe mediation kan helpen bij het oplossen van conflicten op de werkplek

Conflicten op de werkplek kunnen een negatieve impact hebben op zowel de werknemers als de productiviteit van een bedrijf. Gelukkig kan mediation een effectieve methode zijn om deze conflicten op te lossen. In dit artikel ontdek je hoe mediation kan helpen bij het oplossen van conflicten op de werkplek.

Wat is mediation?

Mediation is een proces waarbij een onafhankelijke derde partij, de mediator, helpt bij het faciliteren van gesprekken tussen conflicterende partijen. Het doel van mediation is om tot een oplossing te komen waar beide partijen zich in kunnen vinden, zonder dat er een winnaar of verliezer is.

Voordelen van mediation op de werkplek

 • 1. Vertrouwelijkheid: Mediation biedt een vertrouwelijke omgeving waarin werknemers vrijuit kunnen spreken zonder angst voor repercussies.
 • 2. Kostenbesparend: In vergelijking met juridische procedures is mediation vaak een goedkopere optie.
 • 3. Tijdsbesparend: Mediation is over het algemeen sneller dan het doorlopen van een gerechtelijke procedure.
 • 4. Behoud van relaties: Mediation streeft naar een oplossing waarbij de relatie tussen werknemers behouden blijft, in tegenstelling tot een gerechtelijke procedure waarbij de relatie verder kan verslechteren.

Hoe werkt mediation op de werkplek?

Wanneer een conflict ontstaat op de werkplek, kan mediation een geschikte oplossing zijn. Het proces omvat meestal de volgende stappen:

 • 1. Intakegesprek: De mediator zal individueel gesprekken voeren met beide partijen om de kwestie te begrijpen en het proces uit te leggen.
 • 2. Gezamenlijke gesprekken: De mediator zal gesprekken faciliteren tussen de conflicterende partijen om hun standpunten te delen en de onderliggende belangen bloot te leggen.
 • 3. Onderhandeling: De mediator zal de partijen helpen bij het verkennen van mogelijke oplossingen en hen begeleiden bij het bereiken van een consensus.
 • 4. Overeenkomst: Als er een overeenstemming wordt bereikt, zal de mediator deze vastleggen in een schriftelijke overeenkomst die door beide partijen wordt ondertekend.

Belangrijke vaardigheden van een mediator

Een goede mediator beschikt over verschillende belangrijke vaardigheden, waaronder:

 • Empathie: De mediator kan zich inleven in de emoties en standpunten van beide partijen.
 • Neutrale houding: Een mediator moet objectief en onpartijdig blijven gedurende het proces.
 • Communicatievaardigheden: De mediator moet effectief kunnen luisteren, samenvatten en vragen stellen om de communicatie tussen de partijen te vergemakkelijken.
 • Onderhandelingsvaardigheden: Het vermogen om partijen te begeleiden bij het bereiken van een overeenkomst.

Conclusie

Mediation is een waardevolle methode om conflicten op de werkplek op te lossen. Het biedt voordelen zoals vertrouwelijkheid, kosten- en tijdsbesparing, evenals het behoud van relaties. Door het proces van intakegesprekken, gezamenlijke gesprekken, onderhandeling en het bereiken van overeenstemming te doorlopen, kunnen conflicterende partijen tot een bevredigende oplossing komen. Een ervaren mediator met de juiste vaardigheden kan hierbij waardevol zijn.