Mediation bij scheiding: Een stap-voor-stap proces

Mediation bij scheiding: Een stap-voor-stap proces
Auteur: admin - 4 januari 2022 Mediation bij scheiding: Een stap-voor-stap proces van mediatorkaart.nl

Mediation bij scheiding: Een stap-voor-stap proces

Een scheiding is een complexe en emotionele periode in het leven van een paar. Het is vaak moeilijk om onderlinge overeenstemming te bereiken over belangrijke zaken, zoals de verdeling van bezittingen, alimentatie en het ouderschap. In dergelijke gevallen kan mediation een waardevol middel zijn om tot een eerlijke en duurzame oplossing te komen.

Wat is mediation?

Mediation is een proces waarbij een neutrale derde partij, de mediator, helpt bij het faciliteren van communicatie en het vinden van gemeenschappelijke grond. De mediator heeft als doel beide partijen te begeleiden bij het maken van weloverwogen beslissingen en het opstellen van een scheidingsovereenkomst waar beide partijen tevreden mee zijn.

Stap 1: Intakegesprek

De eerste stap in het mediationproces is het intakegesprek. Tijdens dit gesprek zal de mediator uitleggen wat mediation inhoudt en wat er van beide partijen wordt verwacht. Ook worden de kosten en het aantal benodigde sessies besproken. Het is belangrijk dat beide partijen zich op hun gemak voelen bij de mediator, omdat open communicatie cruciaal is gedurende het hele proces.

Stap 2: Inventariseren

In de tweede stap zal de mediator samen met beide partijen de te bespreken onderwerpen inventariseren. Hierbij kan gedacht worden aan de verdeling van bezittingen, de alimentatie, het ouderschapsplan en eventuele andere specifieke zaken. Het doel van deze stap is om een duidelijk overzicht te krijgen van alle belangrijke onderwerpen die moeten worden behandeld tijdens de mediation.

Stap 3: Onderhandelen

Tijdens de derde stap zal de mediator beide partijen begeleiden bij het onderhandelen over de verschillende kwesties. Het is belangrijk dat beide partijen de ruimte krijgen om hun standpunten en belangen kenbaar te maken. De mediator zal helpen om te zoeken naar gemeenschappelijke grond en creatieve oplossingen voor eventuele impasses.

Stap 4: Opstellen van de overeenkomst

Wanneer er overeenstemming is bereikt over alle onderwerpen, zal de mediator de scheidingsovereenkomst opstellen. Dit document bevat alle afspraken die tijdens de mediation zijn gemaakt. Het is belangrijk dat beide partijen dit document zorgvuldig controleren voordat het wordt ondertekend.

Stap 5: Juridische afronding

Na het ondertekenen van de scheidingsovereenkomst moet deze nog worden ingediend bij de rechtbank. Een advocaat kan hierbij helpen en zorgen voor de juridische afronding van de scheiding. Het is belangrijk dat beide partijen zich laten adviseren door een advocaat voordat ze de scheidingsovereenkomst ondertekenen.

Conclusie

Mediation is een effectieve en efficiƫnte manier om tot een eerlijke en duurzame oplossing te komen bij een scheiding. Door het volgen van een stap-voor-stap proces, waarbij communicatie en onderhandeling centraal staan, kunnen beide partijen tot overeenstemming komen zonder de tussenkomst van een rechter. Het inschakelen van een ervaren mediator en eventueel een advocaat zorgt voor een soepele juridische afronding van de scheiding.

  • Scheiding
  • Mediation
  • Stap-voor-stap proces
  • Neutrale derde partij
  • Onderhandelen
  • Scheidingsovereenkomst
  • Juridische afronding