5 stappen om een arbeidsconflict op te lossen via mediation

5 stappen om een arbeidsconflict op te lossen via mediation
Auteur: admin - 18 mei 2022 5 stappen om een arbeidsconflict op te lossen via mediation van mediatorkaart.nl

5 stappen om een arbeidsconflict op te lossen via mediation

Een arbeidsconflict kan veel stress en frustratie veroorzaken, zowel voor werknemers als werkgevers. Gelukkig is er een effectieve methode om deze conflicten op te lossen: mediation. In dit artikel bespreken we 5 stappen die u kunt volgen om een arbeidsconflict succesvol op te lossen via mediation.

Stap 1: Erken het conflict

Het is belangrijk om het conflict te erkennen en te begrijpen dat het bestaat. Dit kan de eerste stap zijn naar een succesvolle oplossing. Neem de tijd om te luisteren naar beide partijen en probeer het conflict vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Hierdoor kunt u de onderliggende oorzaken van het conflict beter begrijpen.

Stap 2: Zoek een professionele mediator

Een professionele mediator kan u helpen bij het begeleiden van het mediationproces. Zoek een mediator die ervaring heeft met arbeidsconflicten en die neutraal en onpartijdig is. Een goede mediator zal neutraal en onpartijdig zijn, en zal beide partijen helpen om tot een oplossing te komen zonder te oordelen.

Stap 3: De mediationgesprekken

Tijdens de mediationgesprekken zullen de partijen de mogelijkheid hebben om hun standpunten en zorgen naar voren te brengen. De mediator zal actief luisteren en de communicatie tussen beide partijen vergemakkelijken. Het doel van deze gesprekken is om tot een wederzijds aanvaardbare oplossing te komen waar beide partijen achter staan.

  • Sta open voor compromissen
  • Luister actief naar elkaar
  • Probeer de emoties onder controle te houden
  • Respecteer elkaars standpunten

Stap 4: Formuleer een overeenkomst

Na het bereiken van een oplossing zal de mediator helpen bij het opstellen van een overeenkomst. Deze overeenkomst bevat de afspraken die beide partijen hebben gemaakt om het conflict op te lossen. Het is belangrijk dat deze overeenkomst duidelijk en concreet is, zodat er in de toekomst geen ruimte is voor misverstanden.

Stap 5: Implementeer en evalueer de overeenkomst

Wanneer de overeenkomst is opgesteld, is het tijd om deze uit te voeren. Beide partijen moeten zich houden aan de gemaakte afspraken en eventuele verdere communicatie verlopen via de mediator. Het is ook belangrijk om regelmatig te evalueren hoe de overeenkomst verloopt en of deze nog steeds voldoet aan de behoeften van beide partijen.

Door deze 5 stappen te volgen, kunt u een arbeidsconflict succesvol oplossen via mediation. Het kan de betrokken partijen helpen om hun relatie te verbeteren en verdere conflicten te voorkomen. Neem de tijd om elke stap zorgvuldig te doorlopen en zoek indien nodig professionele begeleiding. Succes!