5 voordelen van mediation in arbeidsconflicten

5 voordelen van mediation in arbeidsconflicten
Auteur: admin - 7 april 2022 5 voordelen van mediation in arbeidsconflicten van mediatorkaart.nl


1. Vermindert juridische kosten

Mediation in arbeidsconflicten biedt verschillende voordelen, waaronder het verminderen van juridische kosten. In plaats van een langdurig juridisch proces aan te gaan, kunnen werkgevers en werknemers ervoor kiezen om een neutrale mediator in te schakelen. Dit kan helpen om te voorkomen dat de kosten oplopen en tijd besparen.

2. Bespaart tijd

Door te kiezen voor mediation kunnen arbeidsconflicten sneller worden opgelost in vergelijking met een gerechtelijke procedure. Mediation stelt beide partijen in staat om actief deel te nemen aan het vinden van een oplossing, wat resulteert in een snellere afhandeling van het conflict.

3. Behoud van de werkrelatie

Mediation is gericht op het vinden van een oplossing waar beide partijen tevreden mee kunnen zijn. Door het behoud van de werkrelatie te bevorderen, kunnen werkgevers en werknemers blijven samenwerken na het oplossen van het arbeidsconflict. Dit kan de productiviteit en het werkklimaat ten goede komen.

4. Vertrouwelijkheid

Een belangrijk voordeel van mediation is de vertrouwelijkheid. In tegenstelling tot juridische procedures worden mediationgesprekken achter gesloten deuren gehouden. Dit zorgt ervoor dat gevoelige informatie niet openbaar wordt en bevordert een veilige omgeving waarin beide partijen vrijuit kunnen spreken.

5. Maatwerkoplossingen

Mediation biedt de mogelijkheid om maatwerkoplossingen te vinden voor arbeidsconflicten. In plaats van een standaardoplossing vanuit de rechter, kunnen werkgevers en werknemers samenwerken aan een oplossing die specifiek aansluit bij hun situatie. Dit kan leiden tot duurzamere oplossingen en een hogere tevredenheid bij beide partijen.

  • Vermindert juridische kosten
  • Bespaart tijd
  • Behoud van de werkrelatie
  • Vertrouwelijkheid
  • Maatwerkoplossingen