Mediation als sleutel tot conflictoplossing op de werkplek

Mediation als sleutel tot conflictoplossing op de werkplek
Auteur: admin - 22 juli 2022 Mediation als sleutel tot conflictoplossing op de werkplek van mediatorkaart.nl

Mediation als sleutel tot conflictoplossing op de werkplek

Conflicten op de werkplek kunnen de sfeer en productiviteit ernstig verstoren. Gelukkig is er een effectieve methode om deze conflicten op te lossen: mediation. In dit artikel leggen we uit wat mediation inhoudt en hoe het kan dienen als de sleutel tot conflictoplossing op de werkplek.

Wat is mediation?

Mediation is een vorm van alternatieve geschillenbeslechting waarbij een onafhankelijke derde partij, de mediator, helpt bij het faciliteren van gesprekken tussen de betrokken partijen. Het doel van mediation is om tot een gezamenlijke oplossing te komen waar alle partijen tevreden mee zijn.

Voordelen van mediation

Mediation biedt verschillende voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een juridische procedure:

  • Snelle oplossing: Mediation is over het algemeen sneller dan een juridische procedure, waardoor het conflict minder lang voortduurt.
  • Kostenbesparend: Mediation is over het algemeen goedkoper dan een juridische procedure, omdat er geen advocatenkosten zijn en het proces sneller verloopt.
  • Duurzame oplossing: Doordat de betrokken partijen zelf tot een oplossing komen, is de kans op langdurige tevredenheid en werkrelaties groter.

Hoe werkt mediation op de werkplek?

Mediation op de werkplek begint meestal met het instellen van een mediator door het bedrijf of door beide partijen gezamenlijk. Vervolgens vinden er individuele gesprekken plaats tussen de mediator en elke betrokken partij. Deze gesprekken stellen de mediator in staat om de standpunten en belangen van elke partij te begrijpen en eventuele emoties te adresseren.

Daarna worden gezamenlijke gesprekken georganiseerd, waarbij de mediator de communicatie tussen de partijen faciliteert. De mediator zorgt ervoor dat iedereen de kans krijgt om te spreken en dat er naar elkaar geluisterd wordt. Door actief te luisteren en vragen te stellen, helpt de mediator de partijen om hun standpunten beter te begrijpen en naar een gezamenlijke oplossing toe te werken.

Belangrijke woorden om te onthouden

  • Mediation: een vorm van alternatieve geschillenbeslechting.
  • Conflictoplossing: het oplossen van conflicten op een vreedzame en acceptabele manier.
  • Werkplek: de locatie waar iemand werkt.
  • Mediator: een onafhankelijke derde partij die helpt bij het faciliteren van gesprekken.

Al met al is mediation een effectieve methode om conflicten op de werkplek op te lossen. Het biedt tal van voordelen en kan helpen bij het creƫren van een positieve werkomgeving waarin mensen beter met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. Overweeg mediation als de sleutel tot conflictoplossing op uw werkplek!