Zakelijke conflicten: De waarde van mediation

Zakelijke conflicten: De waarde van mediation
Auteur: admin - 23 juli 2022 Zakelijke conflicten: De waarde van mediation van mediatorkaart.nl


Zakelijke conflicten: De waarde van mediation

Zakelijke conflicten zijn onvermijdelijk en kunnen grote gevolgen hebben voor een bedrijf. Deze conflicten kunnen ontstaan tussen collega’s, aandeelhouders of zelfs tussen verschillende bedrijven. In plaats van direct naar de rechtbank te stappen, kan het in veel gevallen waardevol zijn om mediation als alternatieve oplossing te overwegen. In dit artikel gaan we dieper in op de waarde van mediation bij zakelijke conflicten.

Wat is mediation?

Mediation is een proces waarbij een neutrale derde partij, de mediator, betrokken is om te helpen bij het oplossen van een conflict. De mediator begeleidt de communicatie tussen de betrokken partijen en helpt hen om tot een oplossing te komen die voor alle partijen aanvaardbaar is. In tegenstelling tot een rechtszaak, biedt mediation een informele en vertrouwelijke omgeving waarin de partijen vrij kunnen communiceren en samenwerken.

Voordelen van mediation bij zakelijke conflicten

  • Snelheid: Mediation biedt meestal een snellere oplossing dan een juridische procedure. Dit kan cruciaal zijn voor bedrijven die zo snel mogelijk door willen gaan en de kosten en tijd willen minimaliseren.
  • Kostenbesparing: Mediation is over het algemeen kosteneffectiever dan een rechtszaak. Er zijn geen gerechtelijke kosten en de betrokken partijen hoeven geen advocaten in te schakelen.
  • Behoud van relaties: Bij zakelijke conflicten is het behoud van relaties vaak belangrijk. Mediation stelt de partijen in staat om de communicatiekanalen open te houden en de relatie te behouden, in plaats van deze volledig te verbreken in een juridische strijd.
  • Controle over de uitkomst: Bij mediation hebben de betrokken partijen controle over het oplossen van het conflict. Ze kunnen samen tot een oplossing komen die voor beide partijen aanvaardbaar is. In een rechtszaak is de uitkomst in handen van een rechter.
  • Vertrouwelijkheid: Mediation is een vertrouwelijk proces. Dit betekent dat alles wat tijdens de mediation wordt besproken, niet kan worden gebruikt in een rechtbank. Dit geeft alle partijen de vrijheid om vrijuit te praten en eerlijk te zijn zonder bang te zijn dat hun woorden tegen hen worden gebruikt.

Wanneer mediation gebruiken?

Mediation kan worden gebruikt in verschillende zakelijke conflicten, zoals contractuele geschillen, arbeidsconflicten, geschillen tussen aandeelhouders, geschillen binnen een team of conflictsituaties met leveranciers of klanten. Het is vooral geschikt voor situaties waarin de partijen nog steeds met elkaar in contact willen blijven na het conflict en een win-win oplossing willen vinden.

Hoe werkt mediation?

Mediation begint meestal met een gezamenlijke bijeenkomst waarin de mediator de regels en procedures van de mediation uitlegt. Vervolgens krijgen beide partijen de kans om hun standpunten en zorgen te uiten. De mediator helpt bij het identificeren van de kernproblemen en begeleidt de partijen bij het vinden van mogelijke oplossingen. Uiteindelijk wordt er gezamenlijk een overeenkomst bereikt waar beide partijen zich in kunnen vinden.

Conclusie

In plaats van direct naar de rechtbank te gaan, kan mediation een waardevol alternatief zijn bij zakelijke conflicten. Het biedt snelheid, kostenbesparing, behoud van relaties, controle over de uitkomst en vertrouwelijkheid. Het is belangrijk om mediation te overwegen wanneer er een geschil ontstaat, vooral als er de intentie is om de relaties te behouden en tot een win-win oplossing te komen.