Arbeidsconflicten: hoe mediation kan helpen

Arbeidsconflicten: hoe mediation kan helpen
Auteur: admin - 1 september 2023 Arbeidsconflicten: hoe mediation kan helpen van mediatorkaart.nl


Arbeidsconflicten: hoe mediation kan helpen

Arbeidsconflicten kunnen een negatieve invloed hebben op zowel werknemers als werkgevers. Ze kunnen leiden tot verminderde productiviteit, verhoogde stressniveaus en zelfs juridische geschillen. Het is daarom essentieel om effectieve methoden te gebruiken om dergelijke conflicten op te lossen. Een bewezen aanpak in het oplossen van arbeidsconflicten is mediation.

Wat is mediation?

Mediation is een proces waarbij een neutrale derde partij, een mediator, wordt ingeschakeld om werknemers en werkgevers te helpen bij het bespreken en oplossen van conflicten. De mediator is geen onderdeel van de organisatie en heeft geen belang bij een specifiek resultaat. Het doel van mediation is om gezamenlijk tot een oplossing te komen die voor beide partijen acceptabel is.

Voordelen van mediation

  • Snelheid: Mediation kan vaak sneller tot een oplossing leiden dan juridische procedures.
  • Vertrouwelijkheid: Mediation vindt meestal plaats in een vertrouwelijke omgeving, waardoor beide partijen vrijer kunnen communiceren.
  • Kostenbesparend: In vergelijking met juridische procedures zijn de kosten van mediation over het algemeen lager.
  • Persoonlijke betrokkenheid: Mediation biedt werknemers en werkgevers de mogelijkheid om actief deel te nemen aan het oplossen van het conflict.

Hoe werkt mediation?

Mediation begint meestal met een gezamenlijke bijeenkomst waarin de mediator het proces uitlegt en de regels vaststelt. Vervolgens krijgen beide partijen de gelegenheid om hun standpunt te delen. De mediator begeleidt het gesprek en helpt bij het identificeren en bespreken van de onderliggende problemen.

Gedurende het proces moedigt de mediator de partijen aan om actief naar oplossingen te zoeken en compromissen te sluiten. Dit kan resulteren in het opstellen van een formele overeenkomst waarin de oplossing wordt vastgelegd.

Wanneer is mediation geschikt?

Mediation is geschikt voor een breed scala aan arbeidsconflicten, waaronder conflicten tussen werknemers onderling, conflicten tussen werknemers en leidinggevenden, en conflicten tussen werknemers en de organisatie. Het is belangrijk op te merken dat niet alle conflicten geschikt zijn voor mediation, zoals zaken waarbij sprake is van fysiek geweld of ernstige overtredingen van gedragsregels.

Betrek een mediator bij arbeidsconflicten

Als u te maken heeft met een arbeidsconflict, overweeg dan om een mediator in te schakelen om u te helpen bij het vinden van een oplossing. Mediation kan een effectieve manier zijn om de communicatie te verbeteren, begrip te creƫren en gezamenlijk tot een bevredigende uitkomst te komen.