De voordelen van mediation bij scheidingen

De voordelen van mediation bij scheidingen
Auteur: admin - 3 mei 2023 De voordelen van mediation bij scheidingen van mediatorkaart.nl


De voordelen van mediation bij scheidingen

Mediation is een constructieve en effectieve methode om conflicten op te lossen – vooral bij scheidingen. Het proces van scheiden is vaak emotioneel beladen en kan leiden tot langdurige ruzies en juridische gevechten. Mediation biedt echter een alternatieve aanpak die gericht is op het vinden van gezamenlijke oplossingen en het minimaliseren van conflicten. In dit artikel bespreken we de voordelen van mediation bij scheidingen.

Een vreedzame oplossing

De belangrijkste reden om voor mediation te kiezen bij een scheiding is dat het helpt om een vreedzame en amicale oplossing te vinden voor zowel jou als je ex-partner. In plaats van tegenover elkaar te staan in een gerechtelijke strijd, werken jullie samen met een neutrale mediator om tot overeenstemming te komen. Dit bevordert niet alleen een betere communicatie, maar helpt ook om de relatie met je ex-partner op een positieve manier af te sluiten.

Kinderen blijven buiten schot

Mediation richt zich ook op het belang van kinderen bij een scheiding. In plaats van hen te laten getuigen van heftige ruzies tussen ouders, creëert mediation een veilige omgeving waarin ouders kunnen samenwerken om tot afspraken te komen die het welzijn van de kinderen bevorderen. Dit kan leiden tot duurzamere overeenkomsten en een gezondere omgeving voor de kinderen om in op te groeien.

Kosteneffectief

Een ander voordeel van mediation is dat het over het algemeen goedkoper is dan een gerechtelijke procedure. In plaats van advocaten te betalen voor lange en complexe procedures, betaal je alleen voor de diensten van de mediator. Dit kan aanzienlijk besparen op juridische kosten en kan helpen om financiële stress te verminderen tijdens de scheiding.

Minder tijdrovend

Gerechtelijke procedures bij scheidingen kunnen maanden, zo niet jaren duren. Mediation daarentegen heeft de neiging om sneller te verlopen. Met mediation bepaal je zelf het tempo en de planning van de sessies, waardoor je meer controle hebt over het proces. Dit kan leiden tot een snellere afwikkeling van de scheiding en stelt je in staat om sneller verder te gaan met je leven.

Open communicatie

Tijdens mediation worden jij en je ex-partner aangemoedigd om open en eerlijk te communiceren. Dit omvat het uitspreken van je wensen, behoeften en zorgen. Door de gezamenlijke communicatie kunnen misverstanden worden voorkomen en kunnen jullie beter begrip hebben voor elkaars standpunten. Dit bevordert de kans op succesvolle onderhandelingen en het bereiken van oplossingen waar jullie allebei tevreden mee zijn.

Duurzame afspraken

Mediation bevordert het vinden van duurzame oplossingen. Tijdens het proces word je aangemoedigd om na te denken over de toekomst en om afspraken te maken die op de lange termijn werken. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op financiële regelingen, co-ouderschap of het verdelen van bezittingen. Door gezamenlijk tot overeenstemming te komen, vergroot je de kans dat deze afspraken langer standhouden.

Conclusie

Mediation biedt talloze voordelen bij scheidingen, zoals het bevorderen van een vreedzame oplossing, het beschermen van de kinderen, het besparen van kosten, het verminderen van de tijdsduur, het faciliteren van open communicatie en het bereiken van duurzame afspraken. Als je op zoek bent naar een minder conflictueuze en meer constructieve manier om te scheiden, kan mediation de ideale optie zijn.