Hoe mediation het verloop van je scheiding kan beïnvloeden

Hoe mediation het verloop van je scheiding kan beïnvloeden
Auteur: admin - 4 juli 2023 Hoe mediation het verloop van je scheiding kan beïnvloeden van mediatorkaart.nl





Hoe mediation het verloop van je scheiding kan beïnvloeden

Een scheiding is een emotionele en vaak moeilijke periode in het leven van veel mensen. Naast de emotionele aspecten zijn er ook veel praktische en juridische zaken waar je rekening mee moet houden. Een manier om het scheidingsproces soepeler te laten verlopen is door middel van mediation.

Wat is mediation?

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij een neutrale derde partij, de mediator, helpt om tot een oplossing te komen waar beide partijen tevreden mee zijn. In het geval van een scheiding kan een mediator helpen om in goed overleg afspraken te maken over onder andere de verdeling van bezittingen, alimentatie en omgangsregelingen voor kinderen.

Voordelen van mediation bij scheiding:

  • 1. Behoud van controle: Tijdens mediation behouden beide partijen de controle over het proces en de uiteindelijke afspraken. In plaats van dat een rechter de knoop doorhakt, komen jullie gezamenlijk tot oplossingen die voor beide partijen acceptabel zijn.
  • 2. Besparing van tijd en kosten: Doordat mediation vaak sneller verloopt dan een juridische procedure, bespaar je tijd en kosten. Daarnaast is mediation vaak financieel voordeliger dan een langdurige juridische strijd.
  • 3. Beter behoud van de relatie: Vooral als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn, kan mediation helpen om de communicatie en het onderlinge begrip te verbeteren. Dit komt ten goede aan de relatie tussen beide partijen, wat vooral belangrijk is bij het gezamenlijk ouderschap.

Hoe verloopt een mediationtraject?

Een mediationtraject bij een scheiding verloopt in verschillende stappen:

  1. Intakegesprek: De mediator maakt kennis met beide partijen en bespreekt de situatie. Hierbij wordt ook gekeken of mediation geschikt is in jullie situatie.
  2. Gezamenlijke gesprekken: Tijdens de gezamenlijke gesprekken ondersteunt de mediator jullie bij het bespreken van de verschillende onderwerpen en het vinden van oplossingen.
  3. Afspraken vastleggen: Wanneer jullie tot overeenstemming zijn gekomen, worden de afspraken opgesteld in een echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan.
  4. Juridische afwikkeling: Het convenant of ouderschapsplan wordt ingediend bij de rechtbank voor de formele afwikkeling.

Waar vind je een goede mediator?

Als je hebt besloten om voor mediation te kiezen bij je scheiding, is het belangrijk om een goede mediator te vinden. Je kunt vaak terecht bij familierechtadvocatenkantoren of gespecialiseerde scheidingsmediators. Het is verstandig om een mediator te kiezen die ervaring heeft met scheidingsmediation en waar je een klik mee hebt.

Er zijn verschillende websites waar je mediators kunt vinden:

Neem de tijd om verschillende mediators te vergelijken en maak gebruik van een gratis kennismakingsgesprek om te bepalen welke mediator het beste bij jullie past.

Besluit

Mediation kan een waardevol middel zijn om het verloop van je scheiding positief te beïnvloeden. Het geeft jullie de mogelijkheid om samen tot oplossingen te komen, wat voordelen biedt op zowel praktisch als emotioneel vlak. Door mediation in te zetten, bespaar je tijd, kosten en draagt het bij aan een betere relatie voor de toekomst, met name als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn.

Aarzel niet om contact op te nemen met een mediator om te bespreken of mediation geschikt is voor jullie situatie.